str. Petre Ispirescu nr.14, Bloc Pb42, ap. 2, Oradea
+40 751 864 598
bontaradu@gmail.com    |    admin@psy-cabinet.ro

Depresia

Depresia 

Depresia  este o tulburare afectivă, caracterizată prin apariția unei trăiri de tristețe sau de pierdere a speranței pentru o perioadă mai lungă de timp. Datorită intensității sale și datorită  perioadei îndelungate, depresia duce la scăderea calității vieții,  a bucuriei de a trăi, la scăderea capacitatii de munca etc., uneori ajungându-se chiar și la tentative de suicid. 

Deosebirea dintre o supărare cotidiană și depresie patologică o constă în faptul că în timp ce prima are cauze clare, exterioare care pot ține de motive familiale, de boală, profesionale etc., depresia patologică are, pe lângă unele cauze care țin de cotidian, și o determinare inconștientă, necunoscută pacientului. Valuri, valuri de tristețe, într-o revărsare nejustificat de mare inundă conștiința pacientului, copleșind-o, iar acesta nu-și mai poate reveni și se simte depășit de situație. Putem astfel spune că supărarea este un fapt de viață, în timp ce depresia este o afecțiune psihică.

Depresia poate fi tratată psihiatric prin medicație specifică(antidepresive), însoțite uneori de consiliere psihologică, sau prin psihoterapie, cu mențiunea că, la fel ca şi în cazul atacului de panică, psihoterapiile pot fi de factură cognitivistă – care caută să modifice unele tipare de gândire şi de atitudine considerate nesănătoase –  sau de factură afectiv-emoțională care caută să ajungă la cauzele inconștiente ale depresiei, eliminându-le. Odată ce pacientul și-a identificat cauzele inconștiente, el ajunge să se înțeleagă pe sine mai bine, își înţelege trăirile, gândurile și emoțiile, câștigând treptat resurse pentru a depăși starea de tristețe care s-a transormat între timp dintr-o tulburare psihică într-un simplu episod de viață. Vindecarea nu constă doar în dispariția simptomeleor (a stării de tristețe) ci într-o tranformare a pacientului care va fi cu mult mai bine pregătit să facă față vicisitudinilor vieții.research papers