str. Petre Ispirescu nr.14, Bloc Pb42, ap. 2, Oradea
+40 751 864 598
bontaradu@gmail.com    |    admin@psy-cabinet.ro

Tulburarea anxioasă

Anxietatea este o afecţiune psihică înrudită cu atacul de panică, în sensul că este vorba tot de un sentiment de teamă, dar nu atât de intens, în schimb teama durează mai mult. Pacientul anxios simte o “teamă fără obiect”, nejustificată,  o teamă, fără a putea preciza de ce anume. Din punctul de vedere al psihoterapiilor afectiv-emoţionale,  acestă teamă (anxietatea) este o manifestarea a unor dezechilibre emoţionale inconştiente. Fiind inconştiente, ele îi sunt necunoscute pacientului, el resimţind doar simptomele acestor cauze, respectiv teama. Aducerea conţinuturilor emoţionale la suprafaţă (conştientizarea) elimină practic cauza generatoare şi anxietatea dispare.

Anxietatea poate fi tratată psihiatric prin medicație specifică(antidepresive), însoțite uneori de consiliere psihologică, sau prin psihoterapie, cu mențiunea că, la fel ca şi în cazul atacului de panică, psihoterapiile pot fi de factură cognitivistă sau de factură afectiv-emoțională.

Psihoterapiile cognitiviste caută să modifice unele tipare de gândire, pacientul este învăţat să gândească mai pozitiv şi să ignore ideile pesimiste, denumite cogniţii iraţionale.

Pe de altă parte, psihoterapiile afectiv emoţionale caută să ajungă la cauzele inconștiente ale anxietăţii, eliminându-le. Odată ce pacientul și-a identificat cauzele inconștiente, stările de nelinişte dispar şi echilibrul psihic este restabilit. Vindecarea nu constă doar în dispariția simptomeleor (a stării de nelinişte) ci într-o tranformare a pacientului care va fi cu mult mai bine pregătit să facă față vicisitudinilor vieții.