str. Petre Ispirescu nr.14, Bloc Pb42, ap. 2, Oradea
+40 751 864 598
bontaradu@gmail.com    |    admin@psy-cabinet.ro

Tulburările Psihice

Ce sunt tulburările psihice?

 

Din punct de vedere psihiatric, tulburările psihice sunt dereglări funcționale ale creierului. Creierul, la rândul său, este format dintr-o vastă reţea neuronală între nodurile căreia  există nenumărate conexiuni numite sinapse, iar tulburarea psihică se traduce prin apariția unor dezechilibre chimice la nivelul acestor conexiuni. Tulburările psihice pot fi avea atât cauze genetice, cât și cauze care țin de istoria personală și de experiența cotidiană a individului.

Tratarea lor se face printr-o medicație specifică prin care se încearcă corectarea sau cel puțin ameliorarea dezechilibrelor bio-chimice, însoțită adesea de psihoterapie sau de consiliere psihologică.  Bolnavul apelează la medicul psihiatru care, în urma unei examinări medicale, a unui interviu şi a unei evaluări realizate de un psiholog clinician, stabileşte un diagnostic şi o medicaţie adecvată. Tratamentul este urmat fie acasă, fie, dacă medicul consideră necesar, într-o unitate medicală specializată.

Abordarea strict psihologică priveşte psihicul, luînd mai puţin în seamă sau chiar de loc, suportul său biologic, respectiv  reţeaua de neuronală şi procesele care se petrec la nivelul acesteia. După unele școli de  psihoterapie, psihicul este structura sufletească proprie unui individ. Tulburarea psihică este datorată, după aceste școli, unor probleme emoţionale acumulate în interiorul inconştient al pacientului care la un moment dat erup sub forma unor simptome specifice: atacuri de panică, depresii, fobii etc. Pacientul se simte depășit de probleme interioare pa care nu le înțelege, nu-și mai poate îndeplini îndatoririle profesionale și familiale, iar calitatea vieții sale se deteriorează drastic.

Tratamentul psihologic se face prin prin psihoterapie, aceasta fiind  o “discuție” cu caracteristici specifice între  psihoterapeut și pacient. Fiecare tip de afecțiune psihică are desigur un anume model de “discuție”, respectiv de terapie prin care psihoterapeutul împreună cu pacientul caută să obțină vindecarea. Treptat, pacientul începe să găsească din ce în ce mai multe soluții pentru problemele sale, presiunea interioară se diminuează, intensitatea simptomelor scade iar, în final pacientul se reintegrează în viața socială.

Printre cele mai frecvente tulburări psihice care se pretează la psihoterapie amintim

  • Atacurile de panică
  • Depresia
  • Anxietatea
  • Tulburările obsesiv-compulsive
  • Fobiile
  • Problemele de cuplu
  • Tulburările alimentare
  • Tulburările sexuale

Interviu Digi 24 Oradea

https://www.digi24.ro/emisiuni-regionale/oradea/vocile-bihorului-3-mai-2018-psihoterapie-si-sanatate-emotionala-923119

 

custom essay